Veri Kurtarma Mantığı Nedir?

Genel

Veri kurtarma, hem veri kurtarma hem de onarma mantığıdır. Veriler Data recovery, cep telefonu, bilgisayar ve harici depolama cihazlarındaki bilgilerin hiçbir şekilde silinmez.  Siz herhangi bir veri yani dosya klasör bilerek veya bilmeyerek sildiğinde aslında o anda silinmez,  içerisindeki bilgilerin silinip bilgisayarınızda yüklü olan sistem aracılığı ile boş olduğuna dair komut verilir.  

Tüm bilgiler 1 veya 0 şeklinde aynen hard diskte duruyordur. Sade ek komutlarla hangi oranın boş olduğuna dair size bilgi verilir. Yeni bilgi geldikçe bu sil dediğiniz bu alanın üzerine yerleştirilir. Bu nedenle biçimlendirme, yeni bir formatlama veya yeni bilgi yükleme işlemi yapılmadığı süre silinmiş bir verilerin kurtarılması basit bir kurtarma programı ile yapılabilir.

Verilerin yanlışlıkla silinmesi halinde, yanlışlıkla silinen, bozulan veya erişilemez hale gelmesi durumunda, bilgilerin kurtarılıp ulaşılabilir hale getirilmesini, kaybolmuş bilgilerin geri getirilmesi işlemidir. Kötü niyetli yazılımlar veya donanım arızaları gibi olası durumlarda veri kurtarma işlemi önemli bir rol oynayan süreçtir. Bu süreçte, kaybolan veriler veya zarar gören verilerin kurtarılıp ve geri getirilmesini hedeflenir. Veri kurtarma işlemi, birçok farklı yöntemler ve araçlar kullanarak sağlanır.

Veri Kurtarma Merkezi, işleme aldığı cihazı öncelikle ilk analiz yapılarak verilerin niye kaybolduğu neden zarar gördüğü tespit edip belirler. Ardından, uygun araç, analiz ve yöntemler ile kurtarma çalışması yapılır. Veri kurtarma işlemleri çoğunlukla bu işi iyi bilen uzman kişiler tarafından yapılır. Bu işi sağlayan uzmanlar, bu süreci takip edip gerekli teknolojik aletleri kullanarak gerekeni yapmaktadır. Bu işlem sonucunda içerisindeki belge veya klasör, veriler kolaylıkla uzman kişiler tarafından kurtarma işlemi gerçekleştirilir.